Izbjeljivanje

Izbjeljivanje je postupak gdje aplikacijom gelova s određenim postotkom aktivnih tvari možemo posvijetliti zube do željene nijanse. Prije izbjeljivanja potrebno je profesionalno očistiti zube, sanirati sva upalna stanja i nesanirane zube.

Zubi se mogu izbijeliti na nekoliko načina, a svima je bitno da kao  rezultat imaju priodno svijetlu boju zuba. Za vrijeme izbjeljivanja i nekoliko dana nakon bitno je izbjegavati obojena pića i hranu radi što boljeg rezultata(tamni sokovi, crno vino, kava, crni čaj). Može se javiti i prolazna pojava preosjetljivosti zuba te je preporučljivo također izbjegavati kisele namirnice (citrusi, gazirana pića, ostalo kiselo voće).

Izbjeljivanje u ordinaciji  (in office bleaching) je postupak koji se u cijelosti radi u ordinaciji i  traje oko sat vremena. Na zube se aplicira gel visokih koncentracija vodik peroksida, a okolna tkiva se  zaštite. Nakon 20 minuta postupak se ponavlja. Gel se može osvijetliti lampom.

Izbjeljivanje udlagom (home bleaching)  zahtjeva izradu individualne udlage u koju pacijent aplicira gelove i nosi udlagu po uputama  stomatologa. Postupak traje oko desetak dana . Pacijent sam može stati s postupkom kad postigne željenu nijansu. Prije početka zahvata odredi se boja zubi Za vrijeme nošenja udlage potrebno je izbjegavati obojena i kisela pića i hranu.

Kod izbjeljivanja jednog zuba riječje o avitalnom zubu koji  je endodontski liječen. Gel se stavlja u unutrašnjost zuba  na jedan dan i postupak se ponavlja dok se ne postigne rezultat.


Loading...

Comments are closed.