Keramičke ljuskice

Ljuskice su visokoestetski nadomjesci kojima se prekrivaju prednje plohe zuba i dizajnira osmijeh.
Tankim keramičkim ljuskicama ( IPS e.max system )postžu se izuzetni estetski rezultati uz minimalan gubitak zubne supstance . Ljuskicama je moguće promijeniti boju i oblik zuba, zatvoriti razmak između zubi te ispraviti manje ortodontske nepravilnosti. Ne mijenjaju boju i nije ih potrebno s vremenom izbjeljivati.
Nakon konzultacija s pacijentom pažljivo se preparira prednja ploha zuba( manje od 0.8 mm ) i ako je potrebno izbijele se okolni zubi te se uzima otisak. Pacijent dobiva privremenu ljuskicu koju nosi između dvije posjete. Kod slijedeće posjete provjerava se boja, oblik i preciznost gotove ljuskice te se ona cementira adhezivnom tehnikom na posebno pripremljenu prednju plohu zuba.
Kompozitne ljuskice su ekonomičnija vrsta ljuskica jer nisu napravljene od dentalne keramike već od kompozitnog materijala. Dijele se na indirektne i direktne kompozitne ljuskice. Indirektne kompozitne ljuskice rade se u zubotehničkom laboratoriju i cementiraju se u ordinaciji.
Direktne kompozitne ljuskice rade se u jednoj posjeti u ordinaciji posebnim kompozitnim materijalima (Empress direct) koji sadrže keramičke čestice punila. Kombinacijom caklinskih i dentinskih boja i različitih transparencija ujedinjuje se estetika keramike s prednostima nanošenja kompozitnih materijala.
Non prep ljuskice ne zahtijevaju brušenje zuba. Samo u situacijama gdje postoje uvjeti za izradu non prep ljuskica. Prednost je što se cementiraju na netaknute zube.


Loading...

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.