Parodontologija

Parodontologija se bavi očuvanjem zdravlja i liječenjem potpornog aparata zuba (zubno meso,alveolarna kost, cement i parodontni ligamenti koji drže zub u koštanoj čašici).
Parodontitis (tzv. parodontoza) je najčešća kronična bolest kod ljudi, čijeg postojanja i posljedica većina nije svjesna. Utječe na zdravlje vitalnih organa i dovodi do ranog gubitka zubi. Simptomi su crvene natečene desni koje lako krvare i zadah.
Uzrok parodontitisa su bakterije organizirane u kompleksan biofilm tj. mekanu naslagu- plak. Slabom higijenom plak se nakuplja na granici zuba i zubnog mesa te uzrokuje upalu, najprije zubnog mesa (gingivitis), a potom parodonta (parodontitis) sa stvaranjem džepova. Kalcificiciranjem plaka nastaje kamenac. Čišćenje zubnog kamenca rutinski je i nužan zahvat za stvaranje uvjeta za održavanje dobre oralne higijene.
Svaki naš pacijent je parodontološki pregledan, informiran o stanju parodonta te ako je potrebno savjetujemo patodontološku terapiju s redovnim praćenjem (recall) ili preventivne parodontološke mjere.
Timskim radom sa specijelistom parodontologije rješavamo kompleksne situacije terapije i planiranja oralne rehabilitacije.


Loading...

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.