Profilaksa

PROFILAKSA (PREVENTIVNA STOMATOLOGIJA)

Briga o oralnom zdravlju  počinje u najranijoj dobi i traje cijeli život.  Oralno zdravlje uključuje  dobru funkciju, estetiku i fonaciju.  Tek kad nam je narušeno oralno zdravlje naučimo kolika je njegova vrijednost.

Preventiva uključuje cijeli niz postupaka koji djeluju na uzrok, a ne na  posljedice.  Glavni alat preventive je edukacija . Ona motivira ka usvajanju svrsishodnih pozitivnih navika. Najjeftiniji je i najefikasniji način za očuvanjem zubi i oralnog zdravlja za cijeli život.

Ona uključuje niz edukativnih, dijagnostičkih i terapijskih zahvata u svrhu odsutnosti karijesa, parodontnih oboljenja, trauma zubi i  patoloških parafunkcijskih kretni.

ODRASLI PACIJENTI

Higijena mora biti učinkovita. Certificirani smo za iTOP -individualne programe oralne higijene. Četkica, konac i interdentalna četkica su osnovno sredstvo oralne higijene. U ordinaciji Vas učimo kako ih na pravilan način koristiti po metodi „touch to teach“. Pasta i antiseptičke otopine su tek pomoćna sredstva.

Higijena se uči u stomatološkoj ordinaciji, provodi svakodnevno kod kuće i dodatno kontrolira i korigira na redovnim pregledima.

SPORTAŠI

Izradom sportskih udlaga preveniraju se traume zubi kod visokorizičnih pacijenata, najčešće sportaša. Ljudi koji učestalo plivaju u bazenima s kloriranom vodom imaju povećani rizik od pojave caklinskih erozija te im se preporuča poseban program preventive.

NOĆNO ŠKRIPANJE

Parafunkcijske kretnje su pokreti čeljusti koji nemaju nikakvu funkciju, a za posljedicu mogu imati bolove u čeljusnom zglobu i žvačnim mišićima, oštećenje  zuba i parodonta, gubitak visine donje trećine lica. Funkcijskom analizom proučava se stanje pacijenta i planira se terapija kojom će se otkloniti simptomi.

PACIJENTI S POVEĆANIM RIZIKOM OD PARODONTITISA

Da li su Vam roditelji rano izgubili zube zbog tzv. parodontoze? Parodontološkim pregledom  detektiraju se pacijenti s povećanim rizikom od agresivnog parodontitisa koji dovodi do ranog gubitka zubi. Pacijenti nakon inicijalne parodontne terapije dobivaju upute o redovnim pregledima nekoliko puta godišnje (recall) i evaluaciji stanja.


Loading...

Comments are closed.