Oralno zdravlje

 

Briga o oralnom zdravlju počinje u najranijoj dobi i traje cijeli život. Oralno zdravlje uključuje dobru funkciju, estetiku i fonaciju. Tek kad nam je narušeno oralno zdravlje naučimo kolika je njegova vrijednost.

Preventiva uključuje cijeli niz postupaka koji djeluju na uzrok, a ne na posljedice. Glavni alat preventive je edukacija . Ona motivira ka usvajanju svrsishodnih pozitivnih navika.
Najjeftiniji je i najefikasniji način za očuvanjem zubi i oralnog zdravlja za cijeli život.

Ona uključuje niz edukativnih, dijagnostičkih i terapijskih zahvata u svrhu odsutnosti karijesa, parodontnih oboljenja, trauma zubi i patoloških parafunkcijskih kretnji.

CILJANE SKUPINE PACIJENATA UKLJUČENIH U PROGRAME PROFILAKSE

DJECA

  • Od 6. tjedna intrauterinog razvoja djeteta počinje razvoj zubi. Pravilna, raznovrsna  prehrana je od izuzetne važnosti .
  • Dojenje stvara fiziološki stimulans za pravilan razvoj čeljusti.
  • Mliječni zubići se trebaju prati čim niknu. Slatkiši su pogubni za zube stoga ih dajte djeci umjereno, kontrolirano i nikad prije spavanja.
  • Dijete odvedite na prvi pregled najkasnije do navršene 2. Godine.
  •  Roditelj pere zube djetetu do 8. godine prije spavanja, a dnevno pranje nadgleda i korigira.
  • Razdoblje od 6. do 12. godine je razdoblje mješovite denticije kad je pored svih spomenutih mjera jako bitno individualno napraviti program površinske fluoridacije zuba i pečaćenja fisura novoizniklih zubi.
  • Razdoblje do 18. godine karakteriziraju  tzv. rapidni karijesi koji u razdoblju od pola godine mogu razoriti cijeli zub. Zato su bitni česti pregledi 3-4 puta godišnje.

TRUDNICE

Trudnoća je stanje u kojem se događaju promjne u cijelom organizmu uključujući i usnu šupljinu. Te promjene mogu biti gotovo neprimjetne do izrazito jakog intenziteta.

Dva momenta su bitna kod preventive u trudnoći.  Sprečavanje trudničkog gingivitisa  i  anuliranje posljedica  djelovanja kiseline kod povraćanja na zube.

Hormoni u trudnoći djeluju i na receptore u gingivi te ona postaje otečena i osjetljiva.  Na tako promjenjenoj  gingivi lakše se akumuliraju naslage i uzrokuju upalu sa sklonošću krvarenja. Ukoliko higijena nije besprijekorna upala se pogoršava.  Da bi se izbjegao začarani krug potrebno je napraviti profesionalno čišćenje zubi u ordinaciji i provoditi temeljitu higijenu mekanim četkicama, koncem i interdentalnim četkicama.

Kiseli sadržaj nakon povraćanja zaotaje u ustima i uzrokuje  oštećenje cakline. Da bi se smanjio utjecaj kiseline na zube bitno je odmah  isprati usta  vodom,  uzeti žvakaću gumu bez šećera te za pola sata  oprati zube mekanom četkicom i pastom s fluorom. Kod nekih pacijentica preporučuju se remineralizacijske paste za reparaciju oštećenja na zubima.

ODRASLI PACIJENTI

Higijena mora biti učinkovita. Certificirani smo za iTOP -individualne programe oralne higijene. Četkica, konac i interdentalna četkica su osnovno sredstvo oralne higijene. U ordinaciji Vas učimo kako ih na pravilan način koristiti po metodi „touch to teach“. Pasta i antiseptičke otopine su tek pomoćna sredstva.

Higijena se uči u stomatološkoj ordinaciji, provodi svakodnevno kod kuće i dodatno kontrolira i korigira na redovnim pregledima.

SPORTAŠI

Izradom sportskih udlaga preveniraju se traume zubi kod visokorizičnih pacijenata, najčešće sportaša. Ljudi koji učestalo plivaju u bazenima s kloriranom vodom imaju povećani rizik od pojave caklinskih erozija te im se preporuča poseban program preventive.

NOĆNO ŠKRIPANJE

Parafunkcijske kretnje su pokreti čeljusti koji nemaju nikakvu funkciju, a za posljedicu mogu imati bolove u čeljusnom zglobu i žvačnim mišićima, oštećenje  zuba i parodonta, gubitak visine donje trećine lica. Funkcijskom analizom proučava se stanje pacijenta i planira se terapija kojom će se otkloniti simptomi.

PACIJENTI S POVEĆANIM RIZIKOM OD PARODONTITISA

Da li su Vam roditelji rano izgubili zube zbog tzv. parodontoze? Parodontološkim pregledom  detektiraju se pacijenti s povećanim rizikom od agresivnog parodontitisa koji dovodi do ranog gubitka zubi. Pacijenti nakon inicijalne parodontne terapije dobivaju upute o redovnim pregledima nekoliko puta godišnje (recall) i evaluaciji stanja.